Kinderen maken verschil. Lucia van 11 kon het niet geloven. Tijdens een excursie met haar klas naar een boerderij, hoorde ze dat een pasgeboren kalf naar de slager gebracht zou worden. Dat kon ze niet laten gebeuren. Ze moest en zou het kalf redden. Lucia zocht zelf een opvangplek, regelde geld om het dier te verzorgen en schraapte al haar spaargeld bij elkaar om het kalf te kopen van de boer.

‘Ik wil niks voor mijn verjaardag’, zei ze tegen haar familie. ‘Alleen maar dat Keesje het kalfje niet naar de slager hoeft.’

De Kindercorrespondent vierde de verjaardag van Lucia mee in de klas en volgde haar tijdens haar eerste bezoek aan het kalfje in Friesland.

Het heldenverhaal van een meisje van elf.

10 thoughts on “Lucia (11) redt kalf met zakgeld

 • 10 april 2015 op 10:29
  Permante link

  wat een leuk stuk, zou bijna vegetariër worden.
  Echt een jonge meisjes droom om zo iets te doen….

  Beantwoorden
  • 10 april 2015 op 18:32
   Permante link

   Beetje moeilijk te beoordelen of dit gemeend is of ironisch. Als je écht wat wil doen tegen dierenleed is veganisme de meest logische stap. Daar hoef je geen jong meisje voor te zijn die haar gevoel laat spreken. Dat geldt net zo goed voor volwassen vrouwen die hun verstand (én gevoel) laten spreken…

   Beantwoorden
   • 11 april 2015 op 12:06
    Permante link

    Als iedereen nou gewoon eens zou beginnen met minder vlees te eten en er op te letten waar dat vlees vandaan komt, maken we al een goede stap voorwaarts. Ik ben vegetariër en grotendeels veganist. Ik gebruik geen melk, eet de eitjes van mij eigen kippen en verorber nog wel eens eens stukje kaas. Ik vind dat voorlopig genoeg na een stevige vleesconsumptie van meer dan zestig jaar.

    Beantwoorden
  • 11 april 2015 op 12:01
   Permante link

   Waarom ‘bijna vegetariër’ en niet helemaal? Het banale dierenleed in de (intensieve) veehouderij was voor mij, zeven jaar geleden, reden om der rest van mijn leven geen vlees meer te consumeren. Na meer dan zestig jaar een fervent vleeseter te zijn geweest was het genoeg! Ik vond vlees en vis heerlijk en zou het nog steeds lekker vinden. Maar mijn smaakpapillen verwennen ten koste van lijden en sterven van andere levende wezens kan ik niet meer. Ik eet elke dag goed, gezond en lekker. Het idee dat een maaltijd ‘pas’ compleet zou zijn mét vlees is achterhaald, zeker met de alternatieven die thans voorradig zijn. Dit meisje zou een voorbeeld voor iedere vleeseter moeten/kunnen zijn.

   Beantwoorden
  • 11 april 2015 op 21:57
   Permante link

   Waarom bijna en niet helemaal? Ik ben geen klein meisje en droom ook van een wereld waarin dieren niet hoeven te worden vermoord voor ons gerief.

   Beantwoorden
 • 10 april 2015 op 17:51
  Permante link

  Wat geweldig, respect! Waren er maar meer kinderen zoals zij en de ouders natuurlijk ook! Top <3 Hopelijk een goed voorbeeld voor andere kinderen en volwassenen, een dier is geen product! Bedankt Lucia xx

  Beantwoorden
  • 10 april 2015 op 19:18
   Permante link

   Helemaal mee eens Marja!
   Dikke pluim voor zowel Lucia als haar ouders!
   Dieren zijn inderdaad géén producten!

   Beantwoorden
 • 11 april 2015 op 21:55
  Permante link

  Wat mooi van Lucia. Hulde! Ik wil haar wel wat geld geven voor het onderhoud van Keesje het kalfje. Waar kan dat?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *