De begraafplaats

0

Kinderen en begraafplaatsen. Het is een combinatie die weerstand oproept. In Sierra Leone is het de dagelijkse realiteit. Niet alleen werden er deze maand honderden kinderen begraven die aan ebola overleden, nog meer kinderen gingen dood aan ziektes als malaria.

Auto’s, busjes en ambulances met doden rijden af en aan bij de grootste begraafplaats van Sierra Leone in Freetown. Een apart deel is vrijgemaakt om de ebola slachtoffers te begraven. We hebben een afspraak met een paar kinderen die om de hoek wonen. Als snel nemen ze ons mee naar de plek waar het allemaal gebeurt.

IMG_4517

Het voelt dubbel om met kinderen naar deze plek te lopen. Maar ze willen graag laten zien hoe het er hier aan toe gaat. En erover vertellen. Familieleden en vrienden werken in de speciale ‘ebola begrafenis teams’. De kinderen in de buurt worden dagelijks met de begrafenissen geconfronteerd.  Ze kunnen zich voorstellen dat mensen het heftig vinden de beelden te zien. Maar ze plaatsen het meteen in perspectief. ‘Toen de ziekte hier net was gooiden ze de mensen gewoon neer. Nu vind ik het netjes hoe ze de mensen begraven.”

De kinderen zijn trots op iedereen die hier werkt. En ik ben trots op de kinderen dat ze dit zo kunnen en durven vertellen. Heb getwijfeld of ik beelden van de zakken met dode kinderen moest gebruiken. Niet gedaan. Het verhaal is nu al ingrijpend genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in