Lucia (11) redt kalf met zakgeld

10

Kinderen maken verschil. Lucia van 11 kon het niet geloven. Tijdens een excursie met haar klas naar een boerderij, hoorde ze dat een pasgeboren kalf naar de slager gebracht zou worden. Dat kon ze niet laten gebeuren. Ze moest en zou het kalf redden. Lucia zocht zelf een opvangplek, regelde geld om het dier te verzorgen en schraapte al haar spaargeld bij elkaar om het kalf te kopen van de boer.

‘Ik wil niks voor mijn verjaardag’, zei ze tegen haar familie. ‘Alleen maar dat Keesje het kalfje niet naar de slager hoeft.’

De Kindercorrespondent vierde de verjaardag van Lucia mee in de klas en volgde haar tijdens haar eerste bezoek aan het kalfje in Friesland.

Het heldenverhaal van een meisje van elf.

10 REACTIES

  • Beetje moeilijk te beoordelen of dit gemeend is of ironisch. Als je écht wat wil doen tegen dierenleed is veganisme de meest logische stap. Daar hoef je geen jong meisje voor te zijn die haar gevoel laat spreken. Dat geldt net zo goed voor volwassen vrouwen die hun verstand (én gevoel) laten spreken…

   • Als iedereen nou gewoon eens zou beginnen met minder vlees te eten en er op te letten waar dat vlees vandaan komt, maken we al een goede stap voorwaarts. Ik ben vegetariër en grotendeels veganist. Ik gebruik geen melk, eet de eitjes van mij eigen kippen en verorber nog wel eens eens stukje kaas. Ik vind dat voorlopig genoeg na een stevige vleesconsumptie van meer dan zestig jaar.

  • Waarom ‘bijna vegetariër’ en niet helemaal? Het banale dierenleed in de (intensieve) veehouderij was voor mij, zeven jaar geleden, reden om der rest van mijn leven geen vlees meer te consumeren. Na meer dan zestig jaar een fervent vleeseter te zijn geweest was het genoeg! Ik vond vlees en vis heerlijk en zou het nog steeds lekker vinden. Maar mijn smaakpapillen verwennen ten koste van lijden en sterven van andere levende wezens kan ik niet meer. Ik eet elke dag goed, gezond en lekker. Het idee dat een maaltijd ‘pas’ compleet zou zijn mét vlees is achterhaald, zeker met de alternatieven die thans voorradig zijn. Dit meisje zou een voorbeeld voor iedere vleeseter moeten/kunnen zijn.

  • Waarom bijna en niet helemaal? Ik ben geen klein meisje en droom ook van een wereld waarin dieren niet hoeven te worden vermoord voor ons gerief.

 1. Wat geweldig, respect! Waren er maar meer kinderen zoals zij en de ouders natuurlijk ook! Top <3 Hopelijk een goed voorbeeld voor andere kinderen en volwassenen, een dier is geen product! Bedankt Lucia xx

 2. Wat mooi van Lucia. Hulde! Ik wil haar wel wat geld geven voor het onderhoud van Keesje het kalfje. Waar kan dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in