Weer migrantenboot omgeslagen. Wat je nog niet wist…

0

Weer is een boot vol migranten omgeslagen op de Middellandse zee. De afgelopen maanden sprak ik met verschillende kinderen die de reis hebben gemaakt, hulpverleners en politici. Hier een opsomming van wat je (waarschijnlijk) nog niet wist.

– De migranten zijn weken, soms maanden onderweg naar Libië om daar aan boord van een schip te mogen. Met honderden wachten ze in loodsen tot smokkelaars ze aan boord laten.

– Elke persoon aan boord levert de smokkelaars meer geld op. Daarom zitten de boten overvol. Er is geen toilet, geen eten en amper water.

– De meeste migranten kunnen niet zwemmen en zijn bang voor water.

– Kinderen worden meestal onder in het ruim gestopt en vaak opgesloten. Als de boot zinkt zijn ze niet meer te redden.

– De boot vaart niet rechtstreeks van Libië naar Italië. Op zee worden de motoren meestal onklaar gemaakt en gaan de smokkelaars er vandoor.  Volgens internationale regels moeten de opvarenden dan gered worden. Zo komen ze in Italië of Griekenland terecht.

– Uiteraard is iedereen aan boord doodsbang dus je kan je voorstellen wat er gebeurt als er een reddingsschip aankomt. Iedereen gaat naar één kant van het overvolle schip en zo gaat het mis. De boot slaat om en zinkt.

– In Italie kwamen dit jaar tot nu toe bijna 80-duizend migranten aan. 10% van hen is kind, dus jonger dan 18 jaar. Het grootste deel van de kinderen en jongeren (meer dan de helft) reist alleen. Dit aandeel wordt steeds groter en daarover maken hulporganisaties zich zorgen.

– EU leden ruziën over verantwoordelijkheid en dus is onduidelijk wat er met deze kinderen moet gebeuren. Zeker voor de kinderen zelf.

– De meeste vluchtelingen blijven in de buurt van hun eigen land. De buurlanden van Syrië bijvoorbeeld hebben 4 miljoen vluchtelingen opgevangen.

– Ja, er is een piek in het aantal asielzoekers. Nee, het zijn er niet meer dan ooit. Afgelopen jaar kwamen 626-duizend asielzoekers naar europa. In 1992 waren dat er 672-duizend.

Zie hier de reportage die ik in mei maakte met Ayuba (14) in Catania.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1Lh4cfoHKYs&spfreload=10]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in