Slavernij

Kinderen en jongeren vinden het slavernijverleden een belangrijk onderwerp en willen er graag meer over leren. Dat blijkt uit onderzoek van de Kindercorrespondent. Ook schaamt meer dan de helft van de kinderen zich over dit deel van de geschiedenis. Honderden kinderen en jongeren uit het Koninkrijk der Nederlanden beantwoordden vijfentwintig vragen over slavernij, dus ook uit Caribisch Nederland. De jeugd zelf presenteert woensdag 28 juni de resultaten van het onderzoek in het Mauritshuis aan premier Mark Rutte en minister Hanke Bruins Slot.

Presentatie onderzoek slavernij
Presentatie onderzoek slavernij in het Mauritshuis

 

De belangrijkste resultaten van het onderzoek:
– 90% vindt het onderwerp belangrijk of heel belangrijk
– 80% wil er meer over weten

– 14% weet niet dat Nederland ook met slavernij te maken heeft gehad
– 65% praat buiten school nooit over slavernij, (25% weleens met ouders en 20% weleens met vrienden)
– 60% schaamt zich een beetje of heel erg over het Nederlandse slavernijverleden
– 60% vindt het belangrijk maar ook een beetje gek dat Nederland nu excuses aanbiedt
– 60% vindt dat Nederland niet meer hoeft te doen dan excuses aanbieden

Waar halen kinderen en jongeren informatie over slavernij en het slavernijverleden vandaan?
– School: 90%
– Televisieprogramma’s: 70%
– Thuis, Films en Sociale media: 50%
– Museum: 40%

Download het onderzoek Jeugd en slavernijverleden

Informatie Kindercorrespondent

Tako Rietveld (44) laat als Kindercorrespondent de stem van de jeugd op zoveel mogelijk plekken horen. ‘In elk debat, gesprek of artikel over het Nederlandse Slavernijverleden komt de jeugd naar voren. Nog nergens gaven kinderen en jongeren zelf hun mening en gingen bewindvoerders met hen over dit onderwerp in gesprek.’ Het onderzoek werd uitgevoerd samen met onderzoeksbureau Qrius.

Informatie Mauritshuis

In het Mauritshuis draait bijna alles om de 17de eeuw. Het gebouw is een 17de-eeuws monument en de meeste kunstwerken komen uit deze bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis. Als we het hebben over de 17de eeuw speelt koloniale geschiedenis een grote rol. Denk aan ‘handelsondernemingen’ zoals de VOC en WIC, die zich bezighielden met internationale handel, oorlogvoering, kolonisatie en slavernij. Ook het Mauritshuis en veel schilderijen die je er kunt zien hebben een link met koloniale geschiedenis. Dat begint al met de man die het Mauritshuis liet bouwen: Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Hij bestuurde van 1636-1644 de kolonie Nederlands-Brazilië.”